previous arrow
next arrow
Slider

Zwembad de Houtvaart

"Zweminrichting" de houtvaart is in 1928 opgericht ter bevordering van de zwemvaardigheid onder alle geledingen der maatschappij. Het is het enig overgebleven verwarmde openluchtzwembad in Haarlem.

Van oorsprong zwommen mannen en vrouwen gescheiden. Beide hadden hun eigen ingang en contact was slechts mogelijk door in het ondiepe gedeelte van het zwembad te gaan staan. In het midden van de zestiger jaren werd deze tweedeling opgeheven maar overal in het zwembad tref je restanten aan uit deze periode. Deze opzet verklaart ook waarom het zwembad volledig symmetrisch van opbouw is, met als historische erfenis een vreemde bobbel in het 50 meter bad.

Het schema hierboven is nog van vóór de restauratie in 2006, toen waren er nog twee duikplanken; een hoge en een lage. Het badje aan de oostzijde (lichtblauwe kleur) is nu terrasruimte. Er is nu een peuterbad op de ligweide.

De Houtvaart is een sober zwembad en heeft geen zonnestudio of jet-stream bubbelbad. Daarentegen beschikt het wel over een echt grasveld met nu ook een peuterbad en een echte zon. De verwarming van het water gebeurt voor een groot deel met behulp van zonnecollectoren. Het is de laatste plaats in Haarlem waar je ’s morgens kunt zwemmen en bij een opgaande zon de vogels hoort fluiten.