Het zwembad is een Rijksmonument. Zaak om te behouden.
Zwembad De Houtvaart is in 1927 gebouwd naar een ontwerp van de dienst Openbare Werken Haarlem. Het gebouw kenmerkt zich door een kubistische bouwstijl met een consequent toegepaste symmetrie. Gebruik werd gemaakt van nieuw materiaal als staal en beton, waarbij de kenmerken van dit materiaal zo eigen mogelijk naar voren moesten komen. Zo kreeg is het waterreservoir van beton een grijze kleurstelling en werd het beton niet bepleisterd of afgewerkt. Soortgelijke gebouwen uit die periode van het interbellum waren het paviljoen Zonnestraal in Hilversum en het Olympisch Stadion en het Zuiderbad in Amsterdam. (zie ook geschiedenis).
In 1999 werd de Houtvaart Rijksmonument.
In het Monumentenregister is als redengevende beschrijving voor De Houtvaart opgenomen:
‘Het object is van algemeen belang vanuit architectuurhistorisch en cultuurhistorisch oogpunt vanwege de karakteristieke, door kubistische vormen en symmetrie bepaalde vormgeving en vanwege de historische functie van de openbare sport- en recreatievoorzieningen in de openlucht. Het object is voorts van stedenbouwkundig belang als noordelijke afsluiting van het De Ruijterplein’.
Deze symmetrie met kubistische vormen bleek in uiterste perfectie doorgevoerd met twee identieke, geschieden zwemgedeelten voor mannen en vrouwen Bij geen ander gebouw in Haarlem sluit de architectuur zo direct aan op de zedelijke opvattingen van die tijd. (Zie ook de Geschiedenis van de Houtvaart).
In 2003, in de periode dat de Houtvaart met sluiting bedreigd werd, heeft architectuur historicus Wim de Wagt in opdracht van de Vereniging een
In 2003, in de periode dat de Houtvaart met sluiting bedreigd werd, heeft architectuur historicus Wim de Wagt in opdracht van de Vereniging een advies gegeven over de te handhaven en de te herstellen architectonische onderdelen van het zwembad. In zijn advies zijn de monumentale onderdelen afzonderlijke benoemd.
van het zwembad. In zijn advies zijn de monumentale onderdelen afzonderlijke benoemd.
Jaarlijks tijdens de monumentendagen in september mag iedereen een kijkje nemen in en onder het bad. Een deskundige gids geeft uitleg over hoe het was en hoe het is.
Zie ook:
https://www.monumenten.nl/monument/513415
https://rijksmonumenten.nl/monument/513415/de-houtvaart/haarlem/
https://nl.wikipedia.org/wiki/De_Houtvaart