previous arrow
next arrow
Slider

Officiële onthulling gedenksteen 27 Juli

Op dinsdag 27 juli onthult Burgemeester Wienen een gedenksteen in het openluchtzwembad de Houtvaart. De gedenksteen memoreert de jarenlange acties van vrijwilligers die hebben geleid hebben tot het behoud van dit unieke en monumentale openluchtzwembad in Haarlem.

De datum van de onthulling, 27 juli, is symbolisch.  Op 27 juli 1999 werd het bad namelijk erkend als Rijksmonument. Dit was een mijlpaal in het behoud van het bad, waarvan de bouwkundige staat achteruit ging. 27 juli (1992) is ook de oprichtingsdatum van de Vrienden. In 2000 werd het bad zelfs met definitieve sluiting bedreigd maar dankzij de inzet van de Vereniging Vrienden van de Houtvaart is dat voorkomen en wordt er zomers weer volop gezwommen.

Het initiatief voor de gedenksteen komt van de Vereniging Vrienden van de Houtvaart. De gemeente Haarlem heeft, als eigenaar van het bad,  ingestemd met plaatsing. Dit uit waardering voor de jarenlange inzet van vrijwilligers voor het behoud.  

De Vrienden van de Houtvaart hebben zich niet opgeheven nadat het bad was veiliggesteld. Zij zijn nog steeds actief met activiteiten en eigen zwemuren in de Houtvaart. Daarmee ondersteunen zij actief de exploitatie van het bad. 

Vanaf 23 Mei Aquajoggen en Zwemles

Mits volgens de geldende Corona-regels toegestaan: vanaf 23 Mei

Zwemles:

vanaf 23 mei elke zondag van 9:00 tot 9:45 uur kun je op individuele basis zwemtips krijgen van Anke Kranendonk  om je zwemslag te verbeteren. Je kunt vrijblijvend meedoen. Tóch is het handig als je je van tevoren aanmeldt op zwemtips@houtvaart.nl en aangeeft, waarin je graag hulp zou willen hebben. De zwemtips worden gegeven in het ondiepe gedeelte van de voorste baan. 

Aquajoggen:

vanaf 23 mei elke zondag van 9.00 tot 9.30 uur aquajoggen in het diepe gedeelte van de voorste zwembaan. Aanmelden is niet nodig, maar VOL=VOL.

Banenzwemmen op zondag:

Vanaf 23 mei is de voorste zwembaan (terraszijde) na 9.00 uur gereserveerd voor zwemtips en aquajoggen.

 

Vriendenuren open! – maar onder de 16 graden word er niet gezwommen (helaas)

Beste Vrienden, In dit koude voorjaar is de temperatuur nog schommelend. Wees bewust dat de temperatuur in de vroege ochtenduren nog verder daalt, en dat 16 graden de ondergrens in waarbij in de Houtvaart gezwommen mag worden. Er is dus in de komende dagen, -zeker met het frisse weer,  de kans dat we de houtvaart tijdens de vriendenuren moeten sluiten als het water te koud blijkt. We blijven je op de hoogte houden via deze site.

 

 

BRRRRR …. De Houtvaart te koud: -vriendenuren tijdelijk gesloten.

Sinds gisteren dinsdag 4 mei is de temperatuur van het zwemwater tijdens de vriendenuren beneden de ondergrens van 16 graden gebleven. 

Het water was deze ochtend tot 14,9 graden afgekoeld. Er is toen besloten het bad te sluiten tijdens onze uren.

Vanmorgen is opnieuw besloten dat het water te koud was om verantwoord te kunnen laten zwemmen en bleef de temperatuur steken op 15,6.

Ook voor vrijdagochtend 7 mei is de verwachting ongunstig door een combinatie van buitentemperatuur en ongunstige wind en blijven de vriendenuren gesloten.

Morgen zal opnieuw worden beoordeeld wat de verwachtingen zijn voor zaterdagochtend en  wij zullen daarover berichten via dit kanaal.

 

Zwemmen vanaf 24 April!

Vanaf zaterdag 24 april 2021 dagelijks vriendenuren van 7.00-10.00 uur

(Zaterdag naturistenzwemmen)

De volgende regels gelden:
De regels zoals de SRO hanteert. (zie hiervoor de site van SRO/Houtvaart) https://sro.nl/zwembad-de-houtvaart/

 • Zwemmen kunt u in drie tijdsblokken ieder startend op het hele uur.
 • Duur per tijdsblok: 60 minuten (45 minuten zwemmen en 15 minuten omkleedtijd)
 • Vooraf reserveren is de eerste week niet nodig.
 • Het maximum aantal zwemmers is 50.
 • Per keer wel een briefje meenemen met naam, telefoonnummer i.v.m. registratie conform het protocol.
 • Zwemmen alleen voor leden vrienden van de Houtvaart (zie onder).
 • Nieuwe leden (aangemeld via de site) kunnen via hun smartphone tonen dat zij lid zijn.
 • U kunt een abonnement aanschaffen voor het hele Houtvaart seizoen. Voor 65+ geldt een gereduceerd tarief. Los bad is ook mogelijk. Zie site SRO/Houtvaart
 • Volg de routing zoals door SRO in de Houtvaart is aangegeven.
 • Kies een baan, die bij je past (snel, gemiddeld, langzaam) en blijf in die baan.
 • Er wordt koffie/thee to go aangeboden in kartonnen bekers. Een vrijwillige bijdrage in de koffiepot wordt op prijs gesteld.
 • De douches zijn nog afgesloten.

We hopen dat er veel gebruik van de vriendenuren wordt gemaakt! 

Postuum: Hilde de Haan

Begin maart bereikte ons het bericht dat Hilde de Haan in februari was overleden.

Hilde is de auteur van ons boek “De Houtvaart Ode aan het openlucht Zwembad”. Maar haar betrokkenheid bij de Houtvaart was méér dan beroepsmatig. Zij was ook Vriend en regelmatig zwemmend in de Houtvaart terug te vinden.

Het boek heeft zij indertijd voortvarend en enthousiast ter hand genomen. Dat deed zij vanuit een geheel eigen visie op wat geschreven moest worden – “zo wordt het en anders niet” – en met grondige documentatie. Met haar pakkende schrijfstijl zijn de roerige actiejaren van de vereniging voor altijd vastgelegd. Nog steeds maken wij regelmatig gebruik van haar geesteskind als promotiemiddel.

Wij blijven ons Hilde herinneren als iemand met een groot hart voor de Houtvaart én z’n bezoekers.

Namens het bestuur,
Hans Bakker

Fotoreportage: Monument in Coronatijd.

Zondag 13 september 2020: Monumentenzondag.
Rust, ruimte en ordening zijn kenmerkend voor de Houtvaart.
De limitering van het aantal bezoekers op die dag leidde tot unieke foto’s.
Foto’s, waarin deze eigenschappen bij uitstek naar voren komen.

monumentendag-in-coronatijd

Vastgelegd door Eric Oudendijk, één van de bezoekers.
Foto’s aanschaffen?: Zie de link in de Colofon van het fotodocument.

SLUITING SEIZOEN 2020

Het zwembad “De Houtvaart” is met ingang van
zondag 13 september 2020 gesloten.

We hopen dat het zwembad volgend jaar vanaf eind april
weer een normaal seizoen kan draaien.

Blijf gezond en tot ziens!!

Toezichthouders gevraagd.

Toezichthouders gevraagd!!

Eind april begint weer het nieuwe zwemseizoen. Het is altijd weer een hele toer om een sluitend rooster te maken met voldoende gekwalificeerde mensen aan de kant. We zijn vooral op zoek naar mensen, die in staat zijn om een eventuele drenkeling naar de kant te brengen. De fijne kneepjes van het reddingszwemmen worden in de maanden worden in de maanden februari t/m april geoefend en getoetst in de Planeet. De precieze data zijn nog niet bekend. Heb je vragen en/of belangstelling? Meld je dan bij Lia van Velzen, liavanvelzen@gmail.com of Kees Korner, keeskorner@hotmail.nl