Officiële onthulling gedenksteen 27 Juli

Op dinsdag 27 juli onthult Burgemeester Wienen een gedenksteen in het openluchtzwembad de Houtvaart. De gedenksteen memoreert de jarenlange acties van vrijwilligers die hebben geleid hebben tot het behoud van dit unieke en monumentale openluchtzwembad in Haarlem.

De datum van de onthulling, 27 juli, is symbolisch.  Op 27 juli 1999 werd het bad namelijk erkend als Rijksmonument. Dit was een mijlpaal in het behoud van het bad, waarvan de bouwkundige staat achteruit ging. 27 juli (1992) is ook de oprichtingsdatum van de Vrienden. In 2000 werd het bad zelfs met definitieve sluiting bedreigd maar dankzij de inzet van de Vereniging Vrienden van de Houtvaart is dat voorkomen en wordt er zomers weer volop gezwommen.

Het initiatief voor de gedenksteen komt van de Vereniging Vrienden van de Houtvaart. De gemeente Haarlem heeft, als eigenaar van het bad,  ingestemd met plaatsing. Dit uit waardering voor de jarenlange inzet van vrijwilligers voor het behoud.  

De Vrienden van de Houtvaart hebben zich niet opgeheven nadat het bad was veiliggesteld. Zij zijn nog steeds actief met activiteiten en eigen zwemuren in de Houtvaart. Daarmee ondersteunen zij actief de exploitatie van het bad.